Як правило, близькі та члени сім'ї стикаються з опором з боку залежного - алкоголіка або наркомана - «... у мене все під контролем ... я не хворий ... дайте мені спокій ...» - ось, що чують родичі!
А ви любите його і дуже хочете допомогти! Чи ведете тривалі емоційні бесіди, вмовляєте, погрожуєте, плачете, намагаєтеся контролювати - а все залишається як є, але частіше стає ще гірше!
І здається все перепробували і нічого не допомагає. Але насправді, ви просто не робили нічого такого, що дійсно працює!
І в такий ситуації, що склалася, свою поведінку потрібно вибудовувати за принципом жорсткої любові.
Близькі залежного повинні заявити хворому:
«Ти зробив свій вибір - ти зловживаєш алкоголем або наркотиком, і я беру на себе відповідальність не брати в цьому жодної участі. Мені боляче усвідомлювати, що ти можеш загинути, але я так само усвідомлюю, що не в змозі перешкодити тобі, тому:
- більше ні копійки готівки;
- ми не будемо купувати тобі обновки, так як ти можеш це використовувати для придбання алкоголю або наркотику;
- з сьогоднішнього дня ти сам вирішуєш свої проблеми.
- якщо ти живеш з нами в квартирі, то все, чим я можу допомогти тобі - це забезпечити їжею і нічлігом, при умові, що ти повертаєшся додому не пізніше обумовленого часу.
- в разі, якщо ти крадеш, дозволяєш собі завдавати нам біль моральну або фізичну, застосовуєш насильство, я одразу звернуся до правоохоронних органів, взагалі залишаю за собою право застосовувати і інші засоби захисту.
- моє життя тепер окрема від твого. Поки в твоєму житті споживання алкоголю або наркотиків - я в твоєму житті ніяк приймати участь не буду, тепер ти сам повертаєш борги і вирішуєш питання з поліцією.
Але якщо ти виявив бажання пройти курс реабілітації, я готова тобі допомогти і морально і матеріально».
За матеріалами РЦ Флагман http://nc-flagman.ru/
Любая зависимость это ужасно и от нее надо избавляться. Если человек не может сам, значит ему нужна помощь специалистов. К примеру обратиться в центр помощи наркозависимым https://hopes-medical.com/ , Это клиника, в которой работают очень хорошие специалисты, наркологи с большим опытом работы.